Ny læreplan i KRLE

Uenighetens fellesskap | juli 1, 2019

Buddhistforbundet og Menighetsfakultetet på linje når det gjelder ny læreplan for KRLE.

Av Egil Lothe, generalsekretær i Buddhistforbundet

Faget med det lange navnet (Kristendomskunnskap med religion, livssyn og etikk) skal få ny læreplan. Forslaget vi har fått innebærer på mange måter et nytt fag slik et universitet (MF) skriver:

Den største faglige endringen fra den forrige fagplanen i KRLE er at den nye fagplanen tar mål av seg å gå bort fra verdensreligionsmodellen. … Men, i den siste justeringen til planen, som vi nå har til høring, har det blitt lagt til en politisk styrt føring. Kristendommen nevnes eksplisitt. Dette betyr at en på overordnet nivå går bort fra verdensreligionsmodellen, og i praksis nevner én. Denne føringen kommer i tillegg til en annen politisk føring, nemlig at alle planene skal inkludere det samiske. Slik planen står nå, prioriteres altså kristendom og samiske religioner.

I et fag som har et så lavt timetall som KRLE, vil dette trolig legge noen klare føringer på hva faget blir i klasserommet. Kristendom og samiske religioner må dekkes, og islam kommer garantert til å bli dekket fordi islam stadig dominerer nyhetsmediene og samfunnsdebatten. Det vi er bekymret for da er at særlig sørasiatiske religioner som hinduisme og buddhismen blir systematisk tilsidesatt i fagutøvelsen. Det er også grunn til å tro at jødedom vil kunne lide samme skjebne. Dette er alvorlig.

Se Buddhistforbundets uttalelse her:

https://hoering.udir.no/…/e302e67a-3f06-418d-b63c-ddf6ab5f1…

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.